În lumea în care trăim


Fragment din cartea "Viaţa cea nouă" de Orhan Pamuk:

"Într-o zi am citit o carte si întreaga mea viata s-a schimbat. Înca de pe când ma aflam pe la primele pagini am simtit atât de intens forta cartii, încât am avut impresia ca trupul mi se desprindea si se îndeparta de masa, de scaunul pe care stateam. Dar, desi socoteam ca trupul meu se detasase si se îndepartase de mine, parea ca ma aflam, mai mult ca niciodata, cu întreaga mea existenta si identitate, pe scaun, la masa, iar cartea îsi arata înrâurirea nu numai asupra sufletului meu, ci asupra a tot ceea ce ma facea sa fiu eu însumi. Era o înrâurire atât de puternica, încât am crezut ca din paginile cartii se revarsa asupra mea o lumina care îmi întuneca mintea si care o facea, totodata, sa straluceasca din rasputeri. M-am gândit ca, multumita acelei lumini, aveam sa ma reînnoiesc din temelii, ca datorita ei aveam sa ies de pe fagasul firesc, am simtit în ea umbrele unei vieti pe care urma sa o cunosc si de care, mai pe urma, urma sa ma apropii. Stateam la masa, eram constient, cu o parte a mintii mele, ca eram asezat la masa, ca întorceam paginile si citeam noile cuvinte, noile pagini, în vreme ce întreaga mea viata se preschimba. Dupa o vreme, m-am simtit atât de nepregatit si de neputincios în fata lucrurilor care mi se întâmplau, încât mi-am îndepartat fata de paginile cartii, mânat de o pornire de moment, de parca as fi dorit sa ma feresc de forta care se revarsa din carte. Abia atunci mi-am dat seama, cu teama, ca lumea din jurul meu se schimbase cu totul si am fost cuprins de un sentiment de singuratate pe care nu-l mai încercasem niciodata până atunci. "
Vă place ceea ce aţi citit? Cartea "Viaţa cea nouă" de Orhan Pamuk a plăcut/place multora fiind un bestselling în Turcia în anul publicării, 1994. După ce ai terminat de citit ultima pagină te mai gândeşti dacă e un vis, dacă chiar Osman a existat, dacă Janan chiar i-a frânt inima. CARTEA a fost o realitate ? Unde se termină visul şi începe viaţa ? Când se termină viaţa obişnuită şi începe viaţa cea nouă ?
Dacă v-am făcut curioşi, citiţi cartea/Cartea.
Haideţi că vă mai spun câte ceva. Naratorul, tânărul Osman este atras de o carte pe care o vede în mâinile unei fete, Janan. Mai târziu, găseşte cartea pe o tarabă şi bineînţeles o cumpără cu gândul la ceea ce va găsi în aceasta şi totodată reamintindu-şi de fata aceea drăguţă pe care a văzut-o în cadrul Universităţii. Pe parcurs devine obsedat de Carte şi ajunge la concluzia că aceasta a fost scrisă pentru el şi numai pentru el. Cartea îl face să uite prezentul, să-şi cerceteze trecutul pentru a-şi găsi corespondentul în ea şi să caute autorul şi implicit lumea aceea în care se desfăşurau întâmplările. Această căutare nu are însă sfârşit...numai în...
Vedeţi singuri...





This Is Where We Live from 4th Estate on Vimeo. More than 1000 Books and 3 weeks of works for creating this wonderful ” City of Book ” Paper Stop-motion video for the 25th birthday of Editorial company 4th Estate .