Deziluzii

"În lumea în care timpul este un cerc, fiecare strângere de mână, fiecare sărut, fiecare naştere vor fi cu precizie repetate.
Aşa cum toate lucrurile se vor repeta în viitor, toate lucrurile care se întâmplă acum s-au mai întâmplat de un milion de ori înainte. Câţiva oameni din fiecare oraş, în visele lor, sunt vag conştienţi că totul s-a întâmplat în trecut. Aceştia sunt oameni cu vieţi nefericite, ei simt că judecăţile lor pripite şi faptele lor necuvenite şi ghinionul s-au petrecut toate în cercul precedent al timpului.
În întunericul cel mai adânc al nopţii, aceşti cetăţeni blestemaţi se zvârcolesc în aşternut, incapabili să se odihnească, conştienţi de faptul că nu pot schimba nici o acţiune, nici un gest. Greşelile lor vor fi repetate cu exactitate în această viaţă, ca şi în viaţa de dianinte. Iar aceşti oameni îndoit nefericiţi, numai ei, sunt cei care dau dovada că timpul este un cerc."

(Alan Lightman- "Visele lui Einstein")

Dacă totul ne este dat şi nu suntem capabili să schimbăm nimic... înseamnă că nu ne putem face singuri lumea? Nu ne putem schimba destinul? Atunci, de ce să mai încercăm?