The Cardigans - Rise And Shine







Ce ascult eu ca să mă vitalizez când scriu la calculator un eseu (eu m-am obişnuit să scriu mereu cu pixul pe hârtie aşa că acum învăţ un nou limbaj)...

La lumânarea unui gând


"E o senzaţie magică să poţi urmări persoana iubită dormind; inconştient că e privit, eliberat de sub orice control, îţi dă impresia, preţ de un dulce moment, că-i ţii inima în mână; vulnerabil, oricât ar părea de iraţional, în clipele acelea este tot ce-ai crezut tu cândva că este: bărbatul pur, tandru ca un copil."


(Truman Capote- "O vară de răscruce")

Mesaj de Crăciun

Mesajul divin al îngerilor împreună cu glasul sfânt al colindătorilor să vă aducă pace, linişte sufletească şi multă sănătate. Crăciun Fericit!



Doar un minus

Aceste rânduri patetice sunt scrise la nervi, draci...nu ştiu alţii cum sunt , însă eu mă înfurii când văd că alţii suferă, se aruncă de disperare de la etajul Parlamentului, iar marii noştri politicieni privesc cu nepăsare. Da, ăsta este cuvântul: nepăsare. Când un om se sinucide, trage un semnal de alarmă, spune că îşi urăşte viaţa şi consideră că nu mai are de ce să trăiască. Cel puţin aşa spun manualele de psihologie...ce este în mintea unui sinucigaş nimeni nu ştie şi probabil unele lucruri nu ar trebui cunoscute.
Dar de ce ar trebui să îmi pese de gestul acesta? Ar trebui să stau liniştită, să nu îmi stresez cititorii cu aceste rânduri, să cred într-o viaţă mai bună în România, să ascult manele la maxim şi să dau din buric, să scuip seminţe în faţa blocului ca orice cocălar respectabil, să râd ca proasta spunându-mi "ce prost, s-a aruncat ca prostu!", să mă duc în "marile" cluburi din oraş şi să inhalez la greu fum şi prostie... Vreau să plec din România!!!! Ce era comunismul(că tot se discută zilele acestea de comunism), dar ce este acum totalitarismul acesta(un comunism cu faţă democratică). Dacă ţara face "tot posibilul" pentru a-mi asigura un trai "decent" , de ce să nu am această atitudine?
Vă dau 10 motive de ce aş dori să plec din România şi să mă duc unde văd cu ochii+ 1 bonus, fiindcă tot se dau acum "bonusuri" (ştiu că nu există o ţară care să-mi ofere lapte şi miere, dar măcar nu-mi dă mereu cu tifla în cap şi nu face genocid prin acţiunile sale repetate):
1. Primesc 20 de lei pe lună pentru că am rezultate notabile- ce poţi cumpăra azi cu 20 de lei pentru "a rezista" la şcoală? (au existat perioade când nu aveam bani să-mi cumpăr manualele şi în consecinţă m-am descurcat cum am putut- am fost atentă la ore, am citit în plus şi am împrumutat manualele de la alte colege)
2. M-am îmbolnăvit şi ca orice om care speră să se însănătoşească, am fost la doctor....restul pe linia punctată-oricine ştie ce urmează.
3. Trăiesc în incertitudine(o să mai aibă mama serviciu, dacă o să fie şi ea şomeră, cu ce vom trăi).
4. Observ în jurul meu că rezultatele academice nu mai contează, iar cu cât eşti mai deştept cu atât "rişti" să ai o slujbă de "vis".
5. Din cauza celor 4 motive de mai sus nu mă pot bucura de aspectele frumoase ale vieţii.
6. Birocraţia română a devenit o artă în sine (pentru un amărât de buletin, te duci la mai multe ghişee care bineînţeles că au un program de gravide).
7. Coada la diverse ghişee şi magazine, o reminiscenţă a comunismului, este prezentă cu sfinţenie în România anului 2010.
8. Justiţia română se joacă de-a alba-neagra (intră Omul Negru , iese Alb).
9. Disciplina şi politeţea sunt de domeniul trecutului. Ţigăneala e în trend (avea dreptate "domnul" Băsescu atunci când a spus că 90% din populaţie ascultă manele).
10. Nu mai există politicieni români ca în perioada interbelică care să se dedice ţării şi oamenilor, intrând bogaţi în politică şi ieşind săraci.
11. Tuturor bugetarilor li s-a redus salariul cu 25% pentru acoperirea furturilor repetate şi pe faţă a politicienilor(aceasta e adevărata cauză a crizei financiare).Copiilor cu diverse probleme de sănătate li s-au redus ajutoarele, iar mamele nu vor mai primi doi ani de concediu prenatal, ci unul singur. Cred că o să crească natalitatea în felul acesta în ....ani...
ACUM, AICI, ÎN DIRECT, O SURPRIZĂ MINUNATĂ:
VĂ MULŢUMIM MULT, DOMNULE BĂSESCU! MULŢUMIM PARTIDULUI CARE NE-A ÎNDRUMAT PAŞII PE CALEA DE AUR A VIITORULUI!

Literatură

"Literatura dă contur vieţii, ne ajută să aflăm cine suntem, care e mecanismul sentimentelor noastre şi care-i sensul întregii negrăite ciudăţenii. Experienţele noastre imediate ne parvin ca să spunem aşa, refractate prin mijlocirea artei pe care o îndrăgim. Dacă această artă este inaptă sau trivială, sau supraemfatică, experienţele noastre or să ne apară vulgare şi corupte.

Literatura proastă este, alături de filozofia nerealistă şi de superstiţia religiei, o crimă împotriva umanităţii."





(Aldous Huxley- "Şi restul e tăcere")










10 lucruri pe care le poţi face cu cartea lui Bote

Nu credeam că voi spune asta despre o carte, dar Bendeac are dreptate: cartea lui Bote nu este bună decât pentru a o face racletă şi altele...Şi când mă gândesc că această carte s-a vândut ca pâinea caldă, iar cărţile scrise de marii scriitori ai literaturii universale sunt pline de praf în librării, mă enervează la culme. Vai, unde sunt oamenii de altădată...care citeau literatură de calitate...

Câte ceva pentru suflet







Regăsire *prima variantă, cea brută

Eşti frumoasă,
asta e sigur.
De ce să ne dăm după deget?
Te iubesc.
Nu te întreb cine eşti.
Te cunosc.
Te admir.
Te aştept demult,
de la începutul începuturilor.
Completezi cercul nostru,
un semn.

-Cine eşti de fapt?
-Nimeni.
-Te rog.
-O necunoscută.
Cerc interior

E-n regulă.
Nu contează să ştii răspunsul,
nu trebuie să-l afli.
("Sunt spiritul adâncurilor
Trăiesc în altă lume decât voi."-Nicolae Labiş)

Miroşi a iarbă arsă,
a flori de coasă,
cu tine aud culori...

-Ce departe mai suntem!
-De cine?
-De noi înşine...





Ipostază

Mă scufund în adâncul


Gheei




Trebuie să scap,


trebuie!


Fie şi numai pentru o vreme.


O forţă nebună îmi şopteşte că vom învinge


ura dintre noi,


amândoi.


Doar cu tine


Vreau să ne jucăm


De-a moartea,


Să azvârli din mine


viaţa, plină de soapte.


Voi trăi


Clocoteşte în mine această decizie.


Hotărârea s-a luat de mult. Voi trăi!



Act clar de narcisism

Sunt ca o frunză captivă într-o pânză de păianjen...


Mă iubesc prea mult, asta e clar (cine mă cunoaşte ştie sigur că nu mă suport). Am apărut şi eu în Helis. Nu este un act de narcisim faptul că mă laud singură(nu de alta, dar lăudătorii mi-au murit de mult). Sper că această colaborare va fi de durată dacă mai scriu şi eu câte ceva mai de valoare. Dacă aveţi impresia că eu nu mai scriu poezii, vă înşelaţi amarnic. Scriu, distrug şi recreez...dar nu voi posta ceva care nu îmi place.

Pasionaţii de literatură şi critică găsesc linkuri mai jos către concursul organizat de CNMV şi către ziarul Helis unde la pagina 13 am şi eu câteva poezii.


Ars Poetica by Archibald MacLeish




Ars Poetica by Archibald MacLeish

A poem should be palpable and mute
As a globed fruit

Dumb
As old medallions to the thumb

Silent as the sleeve-worn stone
Of casement ledges where the moss has grown -

A poem should be wordless
As the flight of birds

A poem should be motionless in time
As the moon climbs

Leaving, as the moon releases
Twig by twig the night-entangled trees,

Leaving, as the moon behind the winter leaves,
Memory by memory the mind -

A poem should be motionless in time
As the moon climbs

A poem should be equal to:
Not true

For all the history of grief
An empty doorway and a maple leaf

For love
The leaning grasses and two lights above the sea -

A poem should not mean
But be

Julien Green


"E revoltător când te gândeşti că viaţa ne este impusă fără să ni se ceară părerea şi dacă lucrul acesta ni se pare normal este numai pentru că obişnuinţa şi nevoia ne distorsionează felul de a vedea lucrurile. Dar ceea ce este încă şi mai extraordinar e că nu avem drepturi asupra acestei vieţi pe care nu am cerut-o şi că, oribilă sau nu, trebuie să o suportăm până la capăt."


(Julien Green- "Viaţa şi moartea lui Michael Corvin")


O să mai scriu despre Julien Green, un alt scriitor care mă pasionează...în special despre romanul său care l-a făcut cunoscut "Leviathan".